12 de febrer 2005

screens


Disseny d'Edward Gordon Craig per a la patent del screen. 1910

L'any 1911 Edward Gordon Craig (1878-1966) va idear, per a una escenificació de Hamlet al Teatre d'Art de Moscou, els anomenats screens. Concebuts per a desenvolupar l'espai escènic en moviment, hi són una mena de plantxes verticals què canvien i combinen les seues posicions a l´espai. Els screens també reflexen de diverses maneres la llum dels projectors atorgant a l'espai unes característiques ambientals evocadores, així els objectes i la mateixa materialitat escenogràfica es desmaterialitza per a esdevenir el succedani de l'idea i convertir-se en símbol.
El que sembla més curiós i sorprenent de l'idelaisme, tant estètic com vital, de'n Craig va ser el seu interés per qüestions tant "prosàiques" com la preocupació per establir la propietat intel.lectual d'algunes de les seues realitzacions escenogàfiques. Els screens, d'aquesta manera van ser patentats a la Gran Bretanya l'any 1910, sota el nom d'Improvements in stage scenery i el nombre de patent 1771.
La patent completa amb les descripcions del funcionament dels sistemes de moviments dels panels dels screens es pot veure a l'article Patent Nº 1771. Gordon Craig and "Improvements in Stage Scenery", 1910. Editat a Scenography International